På tiden att Stockholm får en filmfestival där jämställdhet står i fokus!

  • Den rosa staden
  • 23 jan 2016
  •   Kommentarer inaktiverade för På tiden att Stockholm får en filmfestival där jämställdhet står i fokus!

Igår presenterades Stockholms feministiska filmfestival som kommer att gå av stapeln i början på mars tillsammans med en ny studie rörande jämställdheten i det svenska filmutbudet, vilket är en rätt dyster läsning. Bland annat kunde en läsa att av alla filmer som visades på bio i Sverige under 2015 var 86 % regisserade av män medan motsvarande siffra med en kvinnlig regissör var 7 %. Både när det gäller huvudkaraktärer, producenter och manusförfattare pekar siffrorna åt samma håll.

Det är verkligen på tiden att Stockholm får en filmfestival som belyser den bristande jämställdheten inom filmbranschen. Tidigare i veckan kom också en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys som handlade om svenskarnas kulturvanor där det (återigen) fastslogs att kvinnor utgör den stora delen av kulturkonsumenterna. Samtidigt finns det alltså en dominans av män när det gäller rollen som producent inom många kulturområden. Detta påverkar såklart vilka berättelser som vi får ta del av.

Feministiskt initiativ vill se ett kulturliv där alla röster, erfarenheter och berättelser får ta plats. Därför är vi väldigt positiva till satsningar som Stockholms feministiska filmfestival som vill ge utrymme åt andra historier än de som ständigt reproduceras.

Om vi menar allvar med att kulturen också fyller en viktig demokratisk funktion är det på tiden att kulturen också speglar det samhälle vi lever i.

För mer information om festivalen och rapporten från Myndigheten för kulturanalys, se:
http://sthlmfemfilm.se
http://www.kulturanalys.se/aktuellt/utbildning-har-stor-paverkan-pa-kulturvanorna

Sofia Lundin (Fi)
Gruppledare Kulturnämnden