Ta antisemitismen på större allvar

Igår (10/11) var jag på konferens om samtida antisemitism i Europa som Svenska Kommittén på antisemitism ordnade. Flera svenska och utländska föreläsare pratade om den växande antisemitismen och hatbrotten mot judar i Europa. Som vi vet har det riktats flera terrordåd med dödlig utgång mot judar. Synagogor, judiska skolor och kosherbutiker har angripits som i Köpenhamn och Paris och människor fallit offer. Judiska barn har tvingats att vänja sig vid att få antisemitiska glåpord kastade efter sig och fler och fler grupper har helt öppet börjat prata om judarna som en konspirerande elit som försöker ta makten över världen.

Jag kommer från en gammal judisk familj, men det är ingen (vad jag vet) längre som är varken troende eller praktiserande. Min pappa är biskop i svenska kyrkan och jag själv är troende kristen. Däremot påminns jag då och då om min familjs judiska historia. Jag påminns om den när jag läser om hur mina släktingar fick gå till kungen för att be om lov att starta företag på grund av sin judiska härkomst. Jag påminns om det när jag besöker min farfar och farmors grav på judiska begravningsplatsen i Stockholm, men framförallt så påminns jag om det utifrån den antisemitism som drabbar mig om min familj.
Det har hänt att min pappa har anklagats för att vara en judisk konspiratör i svenska kyrkan och mina släktingar avbildats med anspelningar till 1930-talets karikatyrteckningar av judar. När jag kandiderade till kommunfullmäktige för Feministiskt Initiativ i Stockholm dök det upp teorier om att även detta var del av den judiska konspirationen.

Antisemitism är rasism och det får vi aldrig slira på och det gör mig uppriktigt ledsen att den antirasistiska rörelsen inte uppfattas som en stark kraft i kampen mot antisemitism. För i den värld vi lever i idag så växer hatet och då måste kampen mot rasism växa i dubbel takt och där har vi ett arbete att göra. Kampen mot antisemitism måste vara en del av kampen mot rasism annars har vi misslyckats som en trovärdig antirasistisk rörelse.

Tack Svenska Kommittén mot antisemitism för en väldigt bra konferens och även om jag bara hann vara med halva dagen så har det gjort avtryck och energi att förvalta min judiska historia genom att ständigt uppmärksamma och arbete mot antisemitism. Var än det dyker upp både i det politiska och privata.

Anna Rantala Bonnier (Fi)
Gruppledare och ledamot i socialnämnden