Fi: inför sex timmars arbetsdag i Stockholm!

Fi: inför sex timmars arbetsdag i Stockholm!

I över fyrtio år har normen för den svenska arbetsveckan legat still på 40 timmar. Samtidigt som teknikutvecklingen går framåt arbetar vi i realiteten allt fler timmar, till exempel i form av övertidsarbete. Medan en del sliter ut sina kroppar, går andra arbetslösa alldeles för länge. Nu är det dags för en förändring. Att satsa på sex timmars arbetsdag, är att satsa på välfärden.

Äldreomsorgen och barnomsorgen är kvinnodominerade. Du har förmodligen en mamma, syrra, mormor eller kanske moster som jobbar där. Och det som kvinnor gör har alltid värderats lägre. Det visar sig bland annat genom att din mamma och hennes kollegor har otrygga anställningsvillkor, låga löner och får jobba deltid trots att de inte vill.

Heltid som norm är numera realitet i Stockholm. Men tillsammans med en arbetstidsförkortning kan vi ta ytterligare steg för lyfta välfärdens alla arbetarkvinnor. Det kommer inte minst göra det bättre för dem äldre och barnen. En arbetstidsförkortning leder även till välfärdsvinster eftersom folkhälsan skulle förbättras, sjukskrivningar gå ner och utbrändhet minskar.

Fi Stockholm har länge drivit frågan om sex timmars arbetsdag, något som vi även gjort vid vår tid i den rödgrönrosa majoriteten. Därför går vi återigen till val på att Stockholms verksamheter ska införa en generell arbetstidsförkortning med bibehållen lön. En sådan reform skulle särskilt påverka kvinnors arbetsliv, genom färre sjukskrivningar och förbättrad hälsa på de områden där kvinnor domi­nerar som arbetskraft. Sjukskrivningstalen är höga, många arbetar ofrivilligt deltid och med en åldrande arbetskraft. Det är ett faktum att vi behöver fler händer inom välfärden och genom att korta arbetsdagen kan vi anställa fler, samtidigt som fler slipper att slita ut sig.

Fi Stockholm går därför till val på en sex timmars arbetsdag. Alla kvinnor som sliter ut sina kroppar i välfärden förtjänar en sådan reform.

// Lisa Palm, toppkandidat till kommunfullmäktige i Stockholm